Το ηλεκτρονικό τσιγάρο χτυπά τους πνεύμονες όπως το κάπνισμα - ΥΓΕΙΑ

Το άτμισμα μπορεί να είναι τόσο σκληρό για τους πνεύμονες όσο το συμβατικό κάπνισμα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν μάλιστα, αναφέρουν πως μπορεί να προκληθεί φλεγμονή λόγω των αρνητικών επιδράσεων του ηλεκτρονικού τσιγάρου ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι συνέπειες μπορεί να είναι ακόμη πιο βλαβερές από εκείνες του κανονικού τσιγάρου.

Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκι, παρατηρήθηκε ότι τα πρόσθετα στοιχεία όπως τα αρώματα, προκάλεσαν φλεγμονές στους πνεύμονες, ίδιες ή ακόμη και χειρότερες από αυτές που προκαλεί το παραδοσιακό τσιγάρο.

Ένας από τους ερευνητές, ο δρ. Κωνσταντίνος Γλυνός ανέφερε ότι «οι παρατηρούμενες επιζήμιες επιδράσεις στον πνεύμονα κατά την έκθεση σε ατμούς ηλεκτρονικού τσιγάρου σε ζωικά μοντέλα υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση της ασφάλειας και της τοξικότητας των ταχέως αναπτυσσόμενων συσκευών παγκοσμίως».

Η προπυλενογλυκόλη, ένα από τα κύρια συστατικά του υγρού του ηλεκτρονικού τσιγάρου συναντάται μεταξύ άλλων σε πάρα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά, ακθώς επίσης και σαν διαλύτης για φαρμακευτικά προϊόντα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Physiology-Lung Cellular, αποδεικνύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα συμπληρώματά τους δεν είναι καλά ρυθμισμένα και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις τους στην υγεία είναι άγνωστες.

Αδαμάντιος Άττενμπεργκ

https://gr.askmen.com

Advertisements