Δε χωράει η παραμικρή αμφιβολία ότι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή είναι τα καυτά ντους. Ωστόσο, όπως συμβαίνει συνήθως με τις απολαύσεις, έρχεται κι αυτή με κάποιο τίμημα: η χρήση πολύ ζεστού νερού για το πλύσιμο του σώματος προξενεί αφυδάτωση ενώ σε βάθος χρόνου, μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία, ερεθισμό, κοκκινίλες, φαγούρα, ακόμη κι έκζεμα. Στα μαλλιά, το καυτό νερό επηρεάζει τη λιπαρότητα, διαταράσσοντας την παραγωγή σμίγματος…

Όλα αυτά, βέβαια, δε σημαίνουν ότι θα πρέπει να κόψεις μαχαίρι μια από τις τελευταίες προσιτές χαρές της ζωής. Όχι. Για την ακρίβεια, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να εντρυφήσεις στα μυστικά αυτού που στα μέρη μας είναι γνωστό ως «σκοτσέζικο ντους»…

Πιο συγκεκριμένα, μετά από ένα απολαυστικά καυτό μπάνιο, ένα σύντομο πέρασμα του σώματός σου με παγωμένο νερό έχει αποδειχθεί ότι βοηθά την επιδερμίδα σου να συγκρατήσει την υγρασία, ενώ παράλληλα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, κάνοντας εν τέλει το δέρμα σου να δείχνει λαμπερό και υγιές. Το καλύτερο όλων; Το συγκεκριμένο «τρικ» φαίνεται ότι «πατά» πάνω σε στέρεες επιστημονικές βάσεις.

Ως προς το ζήτημα της σωστής ενυδάτωσης του δέρματος, είναι γνωστό ότι το κρύο νερό όντως παρεμποδίζει αυτό που στην ιατρική και ειδικότερα στη δερματολογία αποκαλείται «διαδερμική απώλεια ύδατος» – δηλαδή, την απώλεια υγρασίας από το εσωτερικό της επιδερμίδας προς την ατμόσφαιρα. Επιπλέον, το παγωμένο «φίνις» στο ντους σου ουσιαστικά αναγκάζει τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στην επιδερμίδα σου να συσταλούν, καταπολεμώντας έτσι αποτελεσματικά δερματικά προβλήματα όπως το έκζεμα αλλά και η ακμή.

Ωστόσο, εκτός από την υγεία της επιδερμίδας σου, το παγωμένο νερό συμβάλλει και στην τόνωση του κυκλοφορικού συστήματος, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά αλλά και τη λειτουργία αυτής, ανεβάζοντας τους παλμούς της, ενώ ωφελημένος βγαίνει και ο μεταβολισμός σου, αφού τίθενται σε λειτουργία τα καφέ λιπώδη κύτταρα – τα κύτταρα, δηλαδή, του «καλού» λίπους, τα οποία καίνε ενέργεια προκειμένου να ζεστάνουν το σώμα σου.

Βέβαια, προτού αρχίσεις τα πειράματα με την μπαταρία του μπάνιου σου, καλό θα ήταν να γνωρίζεις και το εξής: ότι η θερμοκρασία του νερού δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους είκοσι βαθμούς Κελσίου, για ένα διάστημα δύο έως πέντε λεπτών.

Αντέχεις;

Πωλίνα Φράγκου

https://gr.askmen.com

Advertisements