Σύμφωνα με έρευνα της Γαλλικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης  Απάτης, εκατομμύρια μπουκάλια με ισπανικό κρασί εισήχθησαν στην Γαλλία με σκοπό να πωληθούν ως γαλλικό κρασί στους Γάλλους καταναλωτές.

Η αστυνομία απάτης βρήκε αποδεικτικά στοιχεία ότι μερικά εστιατόρια της Γαλλίας δεν πωλούν  πάντοτε τον οίνο που αναγράφεται στο μενού, καθώς και τα κρασιά και τα bag-in-box  που πωλούνται μέσω εμπόρων λιανικής πώλησης φαίνεται να έχουν  αποκρύψει την προέλευση του περιεχομένου τους .

Οι περισσότεροι έμποροι λιανικής πώλησης και εστιατόρια που ελέγχθηκαν το 2016 και το 2017 συμμορφώθηκαν πλήρως με τους κανόνες σήμανσης, δήλωσε ο γαλλικός οργανισμός καταπολέμησης της απάτης, DGCCRF. Ωστόσο, ανέφερε ότι υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις πώλησης  ισπανικών κρασιών ως γαλλικών, με την ποσότητα του συγκεκριμένου οίνου που αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις να κυμαίνεται  από 2.000 εκατόλιτρα έως  4.6 εκατομμύρια φιάλες.

Αυτή είναι η τελευταία από μια σειρά αποκαλύψεων που αφορούν  στη βιομηχανία οίνου και την αλυσίδα εφοδιασμού στη Γαλλία, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν υιοθετήσει μια πιο προστατευτική στάση απέναντι στον τομέα του οίνου.

Η DGCCRF δήλωσε ότι εξέτασε τον εισαγόμενο οίνο στο σύνολό του, παρόλο που οι ισπανικές εισαγωγές οίνου έγιναν αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής.

Ανέφερε ότι έλεγξε 179 σημεία πώλησης το 2016 και το 564 το 2017, διαπιστώνοντας ότι το 22% και το 15% των ελεγχομένων το 2016 και το 2017 αντιστοίχως είχαν κρασιά που παραβιάζουν τους κανόνες σήμανσης.

Η πιο συνηθισμένη περίπτωση απάτης αφορά στον ισπανικό οίνο «που πωλείται χύμα ως γαλλικό κρασί ή ακόμα και σφετερίζεται ένα γαλλικό όνομα IGP», δηλώνουν οι αρμόδιοι.

Εφόσον κριθούν ένοχοι για τέτοια εξαπάτηση, οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν πρόστιμα μέχρι 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών ή 300.000 ευρώ – όποια είναι μεγαλύτερη – και μέχρι δύο χρόνια φυλακή.

Δεν κατονομάστηκαν συγκεκριμένες εταιρείες ή λιανοπωλητές.

 

Σε άλλες περιπτώσεις, οι υπάλληλοι απάτης βρήκαν παραδείγματα εισαγόμενων οίνων που πωλούνται ως bag-in-box, οι οποίοι ανέφεραν την πραγματική προέλευση του οίνου μόνο στην κάτω πλευρά του κιβωτίου. Άλλοι χρησιμοποίησαν όρους όπως «εμφιαλωμένο στη Γαλλία» ή είχανε εικόνες châteaux στις ετικέτες.

 

Ένα κατάστημα αναγκάστηκε να αφαιρέσει 16.700 μπουκάλια ισπανικού κρασιού από τα ράφια, δήλωσε η DGCCRF.

 

Πρόσθεσε ότι υπήρχαν επίσης αποδείξεις προβλημάτων σε ορισμένα γαλλικά εστιατόρια και καφετέριες.

 

«Ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου πώλησε ένα πιάτο – ή μια στάμνα – του κρασιού IGP OC όταν το κρασί ήταν στην πραγματικότητα ισπανικό», είπε ο φύλακας μετά από αρκετές επιθεωρήσεις.

 

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ανέφεραν ευρέως τα ευρήματα της DGCCRF, δήλωσαν ότι οι αξιωματικοί βρήκαν ένα ιδιαίτερο πρόβλημα με το ροζέ κρασί.

 

Τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια αίσθηση δικαιοσύνης μεταξύ των συνεταιρισμών οίνου στο Languedoc-Roussillon, τα οποία διαμαρτύρονται τα τελευταία χρόνια για τη ροή φτηνού ισπανικού κρασιού στη Γαλλία. υποστηρίζοντας επίσης ότι ορισμένα από αυτά δεν επισημάνθηκαν σωστά.

 

Υπήρξε επίσης βία, όπως οι επιθέσεις σε ισπανικά βυτιοφόρα κρασιού που διασχίζουν τα ισπανικά σύνορα, αν και τα συνδικάτα των οίνων έχουν καταδικάσει τέτοιες ενέργειες.

πηγή

http://www.krasiagr.com

Advertisements