Ακόμα και οι πιο αρχάριοι, μπορούν να σερβίρουν κρασί σαν επαγγελματίας. Αρκεί να γνωρίζουν τα βήματα που παρουσιάζουμε παρακάτω!

Πριν ξεκινήσετε πρέπει να έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Θα χρειαστείτε ένα ανοιχτήρι (αυτό που ονομάζεται

waiter’s friend (φωτο), καθώς και μια καθαρή μικρή πετσέτα, με νωπή τη μια άκρη της. Πριν πλησιάσετε το τραπέζι, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το κρασί που θα σερβίρετε είναι στη σωστή θερμοκρασία.

① Σταθείτε στα δεξιά του επισκέπτη.

② Μην τοποθετείτε το μπουκάλι στο τραπέζι για να το ανοίξετε – κρατήστε το σταθερά στο ένα χέρι με την ετικέτα στραμμένη προς τον επισκέπτη.

③ Με το άλλο σας χέρι, τοποθετήστε την λεπίδα κοπής ακριβώς κάτω από το κάτω χείλος του στόμιου της φιάλης, εκεί όπου συναντά το λαιμό.

④ Χρησιμοποιώντας σταθερή πίεση στη λεπίδα, κόψτε το καψύλιο γύρω από τη φιάλη με μία ή δύο ομαλές κινήσεις, χωρίς να γυρίσετε τη φιάλη. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τη λεπίδα κατά μήκος της τομής, χαράξτε το καψύλιο προς τα πάνω με μια άλλη ομαλή κίνηση ή δυο για να το χαλαρώσετε και τελικά αφαιρέστε το με το ανοιχτήρι σας. Στην ιδανική περίπτωση, το καψύλλιο θα βγει σε ένα κομμάτι. (Αυτό μπορεί να σας φαίνεται πολύ δύσκολο – μέχρι να το συνηθίσετε.)

⑤ Με το υγρό άκρο της πετσέτας, σκουπίστε το στόμιο της φιάλης.

⑥ Τοποθετήστε το ανοιχτήρι στο κέντρο του φελλού και στρίψτε κατ ‘ευθείαν προς τα κάτω (ξανά χωρίς να γυρίσετε το μπουκάλι), μέχρι να φτάσει σχεδόν μέχρι το τέρμα (αν το βάλετε μέσα τελείως, κινδυνεύετε να τρυπήσετε το κάτω μέρος του φελλου και να πέσει κομματάκι στο κρασί).

⑦ Ρυθμίστε την ψηλότερη, αρθρωτή εγκοπή του ανοιχτηριού (1) πάνω από το στόμιο της φιάλης και ξεκινήστε να ανεβάζετε ομαλά τη λαβή μέχρι ο φελλός να είναι λίγο περισσότερο από το μισό. Με την μικρότερη, χαμηλότερη εγκοπή (2), επαναλάβετε για να την εξαγάγετε πλήρως (και ήσυχα!) τον φελλό. Σκουπίστε το άκρο του.

⑧ Κρατώντας το μπουκάλι στο δεξί σας χέρι με την ετικέτα που βλέπει ακόμα ο επισκέπτης, ξεκινήστε προσεκτικά να ρίχνετε το κρασί στο ποτήρι, βεβαιώνοντας ότι ο λαιμός της φιάλης δεν αγγίζει το χείλος του ποτηριού. Γεμίστε μέχρι το ποτήρι μέχρι το σημείο του ποτηριού με το μεγαλύτερο άνοιγμα. Δηλαδή το σημείο που το κρασί βλέπει με την μεγαλύτερη επιφάνεια του το οξυγόνο.

⑨ Πριν τραβήξετε το μπουκάλι μακριά, στρίψτε το ελάχιστα με τον καρπό σας και, στη συνέχεια κρατήστε το σε όρθια θέση, για να αποφύγετε το στάξιμο. Σκουπίστε ξανά το στόμιο της φιάλης.

⑩ Εάν το κρασί πρέπει να ψυχθεί, βάλτε το μπουκάλι σε μια σαμπανιέρα που είναι γεμάτη μερικώς με πάγο και μερικώς με κρύο νερό – αλλά μην διστάσετε να το αφαιρέσετε αν αρχίσει να παγώνει.

Επιμέλεια: Αριστοτέλης Σκαλίζος

Πηγή: http://www.krasiagr.com

Advertisements