Εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι έλυσαν το μυστήριο της πτώσης της μοιραίας πτήσης ΜΗ370 της Malaysia Airlines, που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 18 Μαρτίου του 2014, κάπου στον Ινδικό ωκεανό.

Μια έρευνα που διεξήχθη από την αυστραλιανή τηλεόραση ισχυρίζεται ότι ο πιλότος του αεροσκάφους το έριξε σκόπιμα θέλοντας να βάλει τέλος στη ζωή του, συμπαρασύροντας στον θάνατο άλλους 239 επιβάτες.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να ψάχνουν για το αεροσκάφος, αλλά αυτά τα ευρήματα αυξάνουν το ενδεχόμενο ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά μυστήρια στη σύγχρονη ιστορία να μην ήταν καταστροφικό ατύχημα, αλλά μια μαζική δολοφονία-αυτοκτονία.

Η εκπομπή «60 minutes Australia» συγκέντρωσε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η εξαφάνιση της MH370 ήταν ουσιαστικά εγκληματική ενέργεια του βετεράνου πιλότου Ζάχαρι Αχμάντ Σαχ.

«Ήθελε να αυτοκτονήσει αλλά δυστυχώς σκότωσε και όλους τους άλλους στο αεροσκάφος και το έκανε σκόπιμα», δήλωσε ο Καναδός ερευνητής αεροπορικών δυστυχημάτων, Λάρι Βανς.

Ο πιλότος ενός Boeing 777 και εκπαιδευτής Σάιμον Χάρντι ανακατασκεύασε το σχέδιο πτήσης και ισχυρίζεται ότι ο πιλότος Σαχ πέταξε στα σύνορα Μαλαισίας και  Ταϊλάνδης, διασχίζοντας τον εναέριο χώρο κάθε χώρας για να αποφύγει την ανίχνευση από τα ραντάρ.

Ο Χάρντι έφτασε και σε μια ακόμη περίεργη ανακάλυψη: Ο πιλότος της μοιραίας πτήσης είναι πιθανό να βύθισε το φτερό του αεροπλάνου πάνω από την πατρίδα του, την Πενάνγκ.

«Φαίνεται ότι κάποιος κοιτούσε έξω από το παράθυρο», είπε ο Χάρντι, εξηγώντας στη δημοσιογράφο, Τάρα Μπράουν ότι μάλλον πρόκειται για έναν «συναισθηματικό αποχαιρετισμό» του πιλότου.

Δύο από τους εμπειρογνώμονες που μίλησαν στην εκπομπή διαφώνησαν με το σενάριο της Αυστραλιανής Υπηρεσίας Ασφάλειας των Μεταφορών για τη «βουτιά θανάτου» και την απουσία ελέγχου. «Νομίζω ότι κάποιος είχε τον έλεγχο του αεροσκάφους μέχρι το τέλος», δήλωσε ο Χάρντι.

Τα συντρίμμια που που έχουν μέχρι στιγμής βρεθεί μπορεί επίσης να λειτουργήσουν σαν επιπλέον αποδεικτικό στοιχείο ότι ο πιλότος είχε τον έλεγχο του αεροσκάφους και δεν πρόκειται για αεροπορικό δυστύχημα. Όπως σημείωσε και ο Λάρι Βανς για ένα μέρος του φτερού που βρέθηκε στην Αφρική, «το μπροστινό μέρος του θα ήταν πεπιεσμένο και κοίλο, το νερό θα είχε εισβάλει στο εσωτερικό του και αυτό το κομμάτι δεν θα υπήρχε καν».

«Αυτό που θεωρώ συναρπαστικό σε αυτήν την υπόθεση ότι ο χειριστής το έριξε σκόπιμα και έκανε μία από τις πιο εξωφρενικές πράξεις στη σύγχρονη εμπορική αεροπορία», είπε ο Χένρι Χάρτεβελντ, πρόεδρος της ομάδας έρευνας της ατμόσφαιρας.

Το CBS επικοινώνησε με πολλά μέλη της οικογένειας των θυμάτων της πτήσης MH370, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν ξαφνιάστηκαν με αυτό το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων.

Η οικογένεια του πιλότου Σαχ δήλωσε στο CBS News ότι «δεν τους κάνει ειδικούς το να υποδεικνύουν τον Σαχ σαν ένοχο – πρέπει να βρουν το αεροσκάφος».

Η Malaysia Airlines αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

https://www.reader.gr

Advertisements