Σχεδόν όλοι έχουμε θαυμάσει τα καλλιτεχνικά τους δημιουργήματα σε μουσεία ή σε φωτογραφίες βιβλίων και περιοδικών που έχουν πέσει στα χέρια μας.

Ωστόσο, το δέος και η συγκίνηση είναι σαφώς μεγαλύτερα όταν παρακολουθεί κανείς ένα μεγάλο ζωγράφο επί τω έργω. Αυτή τη μοναδική ευκαιρία μάς δίνουν τα βίντεο που ακολουθούν αμέσως παρακάτω και αφορούν 8 από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών.

Κλωντ Μονέ
Καλοκαίρι του 1915 και ο 74χρονος γάλλος ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του ιμπρεσιονισμού, ζωγραφίζει στον κήπο του σπιτιού του στο Ζιβερνύ.

Πιερ Ωγκύστ Ρενουάρ 
Μια ακόμα ηγετική μορφή του ιμπρεσιονισμού ο Ρενουάρ, καθώς βάζει τις πινελιές του πάνω στον καμβά, τον Ιούνιο του 1915. Τις δυο τελευταίες δεκαετίες της ζωής του ο Ρενουάρ υπέφερε από ρευματοειδή αρθρίτιδα, κάτι που αντιλαμβανόμαστε και από τα πλάνα του βίντεο. Σε αυτό διακρίνουμε επίσης το 14χρονος γιο του Κλωντ να βοηθά το μεγάλο ζωγράφο.

Ωγκύστ Ροντέν 
Το βίντεο είναι γυρισμένο σε διάφορα μέρη, με χαρακτηριστικότερο όλων το στούντιο του Ροντέν στο Παρίσι. Βρισκόμαστε στα τέλη του 1915 και παρακολουθούμε τον 74χρονο γάλλος γλύπτη καθώς δημιουργεί ένα από τα έργα του.

Βασίλι Καντίνσκι
Το σπάνιο αυτό βίντεο δείχνει το διάσημο ρώσο ζωγράφο και έναν από τους πρωτοπόρους της αφηρημένης τέχνης να ζωγραφίζει σε καμβά. Οι εικόνες είναι στο Βερολίνο του 1926, όταν ο ρώσος καλλιτέχνης ήταν σε ηλικία 49 ετών.

Ανρί Ματίς
Από τους σημαντικότερους γάλλους ζωγράφους του 20ού αιώνα και από τις σπουδαιότερες μορφές της μοντέρνας τέχνης. Στο βίντεο παρακολουθούμε τον Μαρίς σε ηλικία 76 χρόνων να δημιουργεί ένα σχέδιο από κάρβουνο του εγγονού του Ζεράρ, στο σπίτι του στη Νίκαια το οποίο χρησιμοποιούσε και ως ατελιέ.

Πάμπλο Πικάσο
Οι συστάσεις για τον σπουδαίο ισπανό καλλιτέχνη περιττεύουν. Το βίντεο γυρίστηκε το 1950 στο ατελιέ του στη Βαλλωρίς της γαλλικής ριβιέρας και σε αυτό έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον Πικάσο να ζωγραφίζει πάνω σε γυαλί.

Τζάκσον Πόλοκ 
Από τους δημοφιλέστερους αμερικανούς ζωγράφους και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Το βίντεο γυρίστηκε το 1951 όταν ο Πόλοκ ήταν 39 ετών.

Αλμπέρτο Τζακομέττι 
Ο ελβετός γλύπτης και ζωγράφος έγινε πασίγνωστος για τις οστεώδεις, σχεδόν εξαϋλωμένες μακριές φιγούρες του. Το βίντεο αυτό από το 1966, λίγο πριν πεθάνει ο 64χρονος καλλιτέχνης, μας δίνει την ευκαιρία να τον παρακολουθήσουμε καθώς ζωγραφίζει ένα πορτρέτο στο ατελιέ του στο Παρίσι.

https://www.reader.gr

Advertisements