Πόσες φορές θα ανατρέξεις πια σε μία εγκυκλοπαίδεια για να βρεις το υλικό που χρειάζεσαι; Πόσο συχνά πας στη βιβλιοθήκη για να διαβάσεις και να «ξεκοκκαλίσεις», να ψάξεις ενδελεχώς και να αφοσιωθείς στην όποια έρευνά σου; Ακόμα κι αν δεν το έχεις κάνει ποτέ στη ζωή σου, αυτήν την Κυριακή, 35 αθηναϊκές βιβλιοθήκες «συνωμότησαν» με τις ευλογίες των Atenistas και στο πλαίσιο της δράσης τους OpenWalkAthens ανοίγουν και σε περιμένουν. Ακόμα κι αν απλά θέλεις να δεις από περιέργεια το εσωτερικό τους. Η ιδιαιτερότητα της εν λόγω πρωτοβουλίας έγκειται στο ότι πρόκειται για βιβλιοθήκες διαφορετικών ειδών και τρόπου πρόσβασης που θα υποστηρίζουν ελεύθερη επίσκεψη ή ξενάγηση. Περισσότερα όμως, μας εξήγησε η υπεύθυνη της δράσης Αθηνά Μπαλοπούλου.

Πώς προέκυψε το Open Walk Athens: Βιβλιοθήκες της Αθήνας σαν ιδέα;
Καταρχάς, είχαμε πληροφορηθεί την διάκριση της Αθήνας ως πρωτεύουσα του βιβλίου για το 2018 από την UNESCO. Παράλληλα, προέκυψε από ένα προσωπικό ενδιαφέρον που βρήκε απήχηση και στα άλλα μέλη της ομάδας μας, για την προώθηση των μεγάλων, αλλά και των μικρών, άγνωστων στο αθηναϊκό κοινό βιβλιοθηκών, των τεκμηρίων που κρατούν, όπως και για την προώθηση της δουλειάς των βιβλιοθηκονόμων. Το επάγγελμά τους παραμένει αφανές, πίσω από τις εκθέσεις και την καθημερινή διατήρηση των βιβλίων στις βιβλιοθήκες, αλλά όσοι έχουμε περάσει για σπουδές ή για άλλο λόγο από τα χέρια τους, ξέρουμε ότι πολύ καλά ότι αν δεν έχουμε την βοήθειά τους, δεν πρόκειται να βρούμε αυτό που ψάχνουμε στη βιβλιοθήκη.

Πόση προετοιμασία χρειάστηκε για να συμμετέχουν στη δράση 35 βιβλιοθήκες;
Ξεκινήσαμε πολύ νωρίτερα από άλλες δράσεις, ακριβώς επειδή ήταν μεγάλα ιδρύματα και θα υπήρχαν τεχνικές δυσκολίες. Απευθυνθήκαμε σε διπλάσιο αριθμό, αλλά δε μπορούσαν να ανταποκριθούν όλες οι βιβλιοθήκες και τα αρχεία, όσο κι αν το ήθελαν. Δε μπόρεσαν να ξεπεράσουν κάποια δικά τους οργανωτικά προβλήματα και πολλών ειδών πρακτικές δυσκολίες. Ουσιαστικά έχουμε ξεκινήσει την οργάνωση της δράσης πριν από τα Χριστούγεννα.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε όσον αφορά στην οργάνωση;
Οι δυσκολίες είναι εκείνες που αντιμετωπίζουμε κάθε φορά κυρίως όσον αφορά στα ιδρύματα που έχουν πολύ καθορισμένο ωρολόγιο πρόγραμμα και δε μπορούν να παρεκκλίνουν αυτού, γιατί το να ανοίξεις μία βιβλιοθήκη που δεν ανοίγει κανονικά τις Κυριακές σημαίνει προσωπικό για την βιβλιοθήκη και την φύλαξη και πολλά άλλα που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα. Ωστόσο βρήκαμε πάρα πολύ μεγάλη ανταπόκριση, οι δυσκολίες ήταν λιγότερες από άλλες φορές, καθώς οι βιβλιοθήκες θέλουν να ανοίξουν και να έχουν μια εξωστρέφεια. Βέβαια, όπου συνδυάζονται με μουσείο, είναι περισσότερο θεμελιωμένο αυτό σαν γεγονός. Βλέπουμε γενικώς από πολλές βιβλιοθήκες πάντως, ότι αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους ως χώροι προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικής συναναστροφής τουλάχιστον για την τοπική κοινωνία, τη γειτονιά ή για μία συγκεκριμένη ομάδα του κοινού τους (πχ βρεφικές, νηπιακές, παιδικές).

Τι θα δούμε λοιπόν, στο OpenWalkAthens την Κυριακή;
Πάρα πολλά και διαφορετικά πράγματα. Από μικρές, ιδιωτικές βιβλιοθήκες έως το παλαιό κεντρικό κτίριο, το Βαλλιάνειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Βιβλιοθήκες ανωτάτων σχολών όπως της Καλών Τεχνών έως του Αστεροσκοπείου, μεγάλων μουσείων ή πολύ εξειδικευμένες όπως η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές.   

Στο χρονικό διάστημα 11:00-16:00 πόσες βιβλιοθήκες μπορεί να επισκεφθεί κανείς, πόσες θα προτείνατε;
Είναι μερικές που είτε λόγω του περιορισμένου χώρου είτε των οργανωμένων γκρουπ ξεναγήσεων χρειάζονται προκράτηση είτε μέσω Eventbrite είτε μέσω email-τηλεφώνου. Υπάρχουν και άλλες με ελεύθερο πρόγραμμα που υποστηρίζουν ξεναγήσεις μόλις συγκεντρωθούν αρκετά άτομα. Μεγάλο αριθμό από αυτές τις 35 ίσως δεν είναι εύκολο να επισκεφθεί κανείς, να βάλει στόχο πχ ότι θα δει 30 βιβλιοθήκες. Μπορεί όμως να δει τον χάρτη, το υπόμνημα και όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες που χρειάζεται στην ιστοσελίδα μας και να επιλέξει από νωρίς τι θα πάει να δει.

Σύμφωνα με την άποψή σας, ποια είναι τα highlights της Κυριακής;
Αυτό έχει να κάνει με τα ενδιαφέροντα του καθενός. Εμένα μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον η Ευώνυμος Βιβλιοθήκη που προανέφερα γιατί την έμαθα μέσα από την δράση, δεν την ήξερα καν. Τα φωτογραφικά αρχεία του Μπενάκη είναι διάσημα γιατί έχουν όλες τις φωτογραφίες της παλιάς Αθήνας που βλέπουμε παντού, έχουν δηλαδή όλη την ιστορία. Από την άλλη πλευρά, τα γενικά αρχεία του κράτους αν δεν τα είχα επισκεφθεί άλλη φορά, θα τα επισκεπτόμουν οπωσδήποτε. Αν «έχω» παιδί, θα πάω οπωσδήποτε στην παιδική βιβλιοθήκη στον Εθνικό Κήπο. Η Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α από την άλλη έχει πλούσιο πρόγραμμα, το οποίο τραβάει περισσότερο σε χρόνο γιατί έχει και παράσταση, έχει παρουσίαση αναλογίου.  Υπάρχει και το Ίδρυμα Παναγιώτη και Καίτης Μιχελή, που είναι βιβλιοθήκη αισθητικής, δεν το γνώριζα… Είναι πάρα πολλά!

Έχετε εικόνα ποιες βιβλιοθήκες έχουν περισσότερη ζήτηση;
Κάποιες συμμετοχές είναι ήδη sold out και μπαίνουν καινούργια γκρουπ που θα ανακοινωθούν σήμερα. Περισσότερη ζήτηση υπάρχει για το Βαλλιάνειο, το Μπενάκη, το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς… Πάντως, η είσοδος είναι παντού ελεύθερη, ακόμα και στην αρχαιότερη βιβλιοθήκη αυτήν του Αδριανού (όπου υπήρχε εισιτήριο) έχουμε εξασφαλίσει ελεύθερη είσοδο για τρία γκρουπ ξεναγήσεων που θα οδηγούνται από δύο εθελοντές ξεναγούς.

Πιστεύετε ότι γενικά ο κόσμος γνωρίζει και επισκέπτεται τις βιβλιοθήκες;
Η γνώμη μου είναι ότι ο κόσμος περνάει μπροστά από τις βιβλιοθήκες αλλά δεν ξέρει τι είναι, τι έχουν μέσα για να πάει. Ολοένα και περισσότερες βιβλιοθήκες βγάζουν πρόγραμμα ξεναγήσεων και δραστηριοτήτων, με μουσική και πολλές ενδιαφέρουσες δράσεις που θα μπορούσε ο κόσμος να πηγαίνει για να ψυχαγωγηθεί. Το OpenWalkAthens λοιπόν, στην προκειμένη είναι μία πρόσκληση να μπούμε μέσα και ακόμα κι αν δεν προλάβουμε να τις επισκεφθούμε να τις χαρτογραφήσουμε και να τις βάλουμε στο πρόγραμμά μας.

Είναι το διαδίκτυο υπεύθυνο για την αποχή μας από αυτές;
Δεν έχουν ψηφιοποιηθεί όλα τα αρχεία, ώστε να βρίσκει κανείς τα πάντα στο ίντερνετ, άσχετα αν είναι πολύ πιο εύκολο. Αφενός δεν είναι μόνο το «βλέπω», αλλά η συνολική εμπειρία, καθώς για παράδειγμα την Κυριακή οι επισκέπτες φορώντας ειδικά γάντια θα έχουν την ευκαιρία να αγγίξουν Παλύμψηστο. Αυτό πού θα σου ξανατύχει; Θα πρέπει να είσαι είτε ιστορικός είτε αρχαιολόγος.

Θα υπάρξει και δεύτερη ίδια τέτοια δράση για όσους δεν θα τα καταφέρουν αυτήν τη φορά;
Ως αρχή μας έχουμε να μην επαναλαμβάνουμε τις δράσεις μας. Το format των OpenWalks παραμένει, αλλά το αντικείμενό του κάθε φορά αλλάζει. Είναι όμως μία καλή ιδέα, αν θέλουν οι βιβλιοθήκες με κάποιο τρόπο να φτιάξουν μία δική τους ημέρα, μία δική τους παράλληλη δράση.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ.

Αναλυτικά οι βιβλιοθήκες που συμμετέχουν και το πρόγραμμα αυτών:

1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Βαλλιάνειο Κτήριο

Πανεπιστημίου 32, 106 79 Αθήνα

Επίσκεψη (11.00-16.00) με ξεναγήσεις 40’ σε γκρουπ των 30 ατόμων στις 11.30, 13.00 και 14.30.

Γνωριμία με την ιστορία και τις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, από την αρχή της λειτουργίας της έως και τη μετεγκατάστασή της στο ΚΠΙΣΝ και τη μετάβασή της στη νέα ψηφιακή εποχή. Γνωριμία με την ιστορία και την αρχιτεκτονική του Βαλλιανείου.

✔︎Απαιτείται προκράτηση στο https://www.eventbrite.com/e/open-walk-athens-tickets-45660484739

2. Βιβλιοθήκη του Εθνικού Θεάτρου

Φειδίου 5, 106 78 Αθήνα

Επίσκεψη (11.00-16.00) στους χώρους της υποδοχής και του αναγνωστηρίου.

3. Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.

Μαυρομιχάλη 17-19 & Σόλωνος 104, 106 80 Αθήνα

Επίσκεψη (11.00-19.00) με ελεύθερη περιήγηση στον χώρο, ξεναγήσεις 45’ σε γκρουπ των 30 ατόμων στις 12.30 και 16.00. Παρουσίαση αναλογίου 45’ στις 17.00.

✔︎Απαιτείται προκράτηση (μόνο για τις ξεναγήσεις) στο https://www.eventbrite.com/e/open-walk-athens–tickets-45676867741 .

Ξενάγηση στο ιστορικό κτήριο του Παλαιού Χημείου και στις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης. Παρουσίαση από την ομάδα “Δίκαιο και Τέχνη” αναλογίου με τίτλο “Μεταξύ νομικής και λογοτεχνίας” με αναγνώσεις κειμένων από έργα σημαντικών ελλήνων λογοτεχνών που πέρασαν από τα έδρανα της Νομικής Σχολής. Οπτικοακουστική εγκατάσταση “The primary fact” του Hikaru Fujii, στο πλαίσιο του 5ου Onassis Fast Forward Festival, στον 3ο όροφο.

4. Ελληνοαμερικανική Ένωση – Hellenic American Union

Mασσαλίας 22, 106 80 Aθήνα

Επίσκεψη (11.00-15.00) με ξεναγήσεις 20’ σε γκρουπ των 20 ατόμων (από τις 11.15).

Ξενάγηση στους χώρους της Βιβλιοθήκης και παρουσίαση της ιστορίας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και της Αμερικανικής Βιβλιοθήκης, η οποία έχει αλλάξει και μετεξελιχθεί πολύ στη διάρκεια του χρόνου.

5. Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΙΑ.ΕΚΠΑ)

Σκουφά 45, 106 72 Αθήνα

Επίσκεψη (11.00-14.00) με ξενάγηση 45’ σε γκρουπ των 30 ατόμων στις 11.00, 11.45, 12.30, 13.15.

Έκθεση αρχειακού υλικού από τις συλλογές του ΙΑ και προβολή ντοκιμαντέρ για την ιστορική διαδρομή του ΕΚΠΑ στην κοινωνία.

✔︎Απαιτείται προκράτηση στα cbarkou@pspa.uoa.gr και christba@uoa.gr .

6. Βιβλιοθήκη της Ιστορικής Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος – Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, 105 61 Αθήνα

Επίσκεψη (09.30-14.30) με ξενάγηση 60’ σε γκρουπ των 15 ατόμων στις 09.30, 10.30, 11.30, 12.30, 13.30.

Ξενάγηση και ενημέρωση για τις σπάνιες εκδόσεις της Βιβλιοθήκης, τα μνημειώδη περιηγητικά συγγράμματα και τις φιλελληνικές εκδόσεις.

✔︎Απαιτείται προκράτηση στα ημέηλ dkoukiou@nhmuseum.gr και ppanariti@nhmuseum.gr .

7. Βιβλιοθήκη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Λέκκα 23-25, 105 62 Αθήνα

Επίσκεψη (11.00-16.00) με ελεύθερη περιήγηση στον χώρο.

Ξενάγηση στους χώρους της Βιβλιοθήκης. Ενημέρωση για τον κανονισμό, τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης και τους τρόπους αναζήτησης στις Βάσεις Δεδομένων από Συλλογικό Κατάλογο, Ψηφιακή Βιβλιοθήκη και ειδικές βάσεις δεδομένων.

8. Βιβλιοθήκη του Αδριανού

Άρεως 3, 105 55 Μοναστηράκι, Αθήνα

Επίσκεψη (12.00-14.30) με ελεύθερη είσοδο και δωρέαν ξεναγήσεις 20’ από τις ξεναγούς Ιωάννα Κολυβά και Νατάσσα Ανδρονίκου, σε γκρουπ των 30 ατόμων στις 12.00, 13.00, 14.00.

✔︎Απαιτείται προκράτηση στο https://www.eventbrite.com/e/open-walk-athens-tickets-45677376262 .

9. Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM)

Αγίων Ασωμάτων 15, 105 53 Αθήνα

Επίσκεψη (12.00-16.00) με ξενάγηση 15’ σε γκρουπ των 10 ατόμων.

Επίσκεψη στο κτίριο. Παρουσίαση της ίδρυσης, της λειτουργίας και των δραστηριοτήτων του Ελληνικού Τμήματος του ICOM. Παρουσίαση της Βιβλιοθήκης, του Κέντρου Τεκμηρίωσης και των εκδόσεων του ICOM.

10. Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη

Αγίων Ασωμάτων 9, 105 53 Αθήνα

Επίσκεψη (12.00-16.00) με ξενάγηση 30’ σε γκρουπ των 10 ατόμων.

Ενημέρωση για την ίδρυση και πορεία της Ευωνύμου, ξενάγηση στους χώρους και τις συλλογές της βιβλιοθήκης.

✔︎Απαιτείται προκράτηση στο ημέιλ evonymos@tee.gr .

11. Βιβλιοθήκη Κτηρίου Σίνα Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Λόφος Νυμφών, 118 10 Θησείο, Αθήνα

Επίσκεψη (11.00-16.00) με ξενάγηση 20′ σε γκρουπ των 15 ατόμων.

Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση των επισκεπτών. Σημείο συνάντησης θα αποτελεί η κεντρική είσοδος του Αστεροσκοπείου.

12. Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών (ΙΑΣΑ)

Παρθενώνος 14, 117 42 Αθήνα

Επίσκεψη (11.00-16.00) με ξενάγηση 40’ σε γκρουπ των 12 ατόμων στις 11.00, 11.40, 12.20, 13.00, 13.40, 14.40, 15.20.

✔︎Απαιτείται προκράτηση στο https://www.eventbrite.com/e/open-walk-athens-tickets-45685627943 .

13. The Nordic Library at Athens

Καβαλλότι 7, 117 42 Αθήνα

Επίσκεψη (11.00-15.30) με ξενάγηση 30’ σε γκρουπ των 15 ατόμων στις 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00.

Παρουσίαση της ιστορίας της Βιβλιοθήκης, η οποία προέκυψε από τη συνεργασία όχι μόνο τεσσάρων ινστιτούτων, αλλά επί της ουσίας τεσσάρων κρατών και του ιδιότυπου καθεστώτος λειτουργίας της, αφού δεν λειτουργεί ως τμήμα ενός οργανισμού, όπως συνηθίζεται. Παρουσίαση του υλικού της Βιβλιοθήκης, του κανονισμού και των δραστηριοτήτων της. Τέλος, περιήγηση στους χώρους της.

✔︎Απαιτείται προκράτηση στο 210 9249210 (11:00-17:00) και στο ημέιλ library@norlib.gr .

14. Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη (ΜΚΗΛ)

Καλλισπέρη 12, 117 42 Αθήνα

Επίσκεψη (11.00-15.00) με ξεναγήσεις 30’ σε γκρουπ των 20 ατόμων στις 11.00, 11.30, 12.00, 12.30, 13.00, 13.30, 14.00, 14.30.

Ξενάγηση στην Ερευνητική Βιβλιοθήκη και τα Ηλεκτρονικά Λεξικά του ΜΚΗΛ.

✔︎Απαιτείται προκράτηση στο ημέιλ educational@lalaounis-jewelrymuseum.gr ή στο 2109221044.

15. Σύλλογος των Αθηναίων

Κέκροπος 10, 105 58 Πλάκα

Επίσκεψη (15.00-16.00) με ξενάγηση 30’ σε γκρουπ των 30 ατόμων (επιπρόσθετα τα παιδιά) στις 15.00 και 15.30.

✔︎Απαιτείται προκράτηση στο https://www.eventbrite.com/e/open-walk-athens–tickets-45685864651 . Απαραίτητη η επίδειξη ταυτότητας.

16. Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών

Κυδαθηναίων 11, 105 58, Πλάκα Αθήνα

Επίσκεψη (11.00-14.00) σε γκρουπ των 10 ατόμων. Δεν απαιτείται προκράτηση.

Παρουσίαση του Αρχείου Προφορικής Παράδοσης και των συλλογών της βιβλιοθήκης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.

17. Παιδική Βιβλιοθήκη Εθνικού Κήπου

Αμαλίας 1, 105 57, Αθήνα

Επίσκεψη (10.00-13.00) με ξενάγηση 30’ σε γκρουπ των 25 ατόμων.

Ξενάγηση στο χώρο, γνωριμία με την ιστορία της παιδικής βιβλιοθήκης και τη δράση της.

✔︎Απαραίτητη προκράτηση στο ημέηλ t.ethnikou.kipou@athens.gr

18. Μουσείο Μπενάκη – Βιβλιοθήκη

Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, 106 74 Αθήνα

Επίσκεψη (12.00-14.00) με ξενάγηση 60’ σε γκρουπ των 20 ατόμων στις 12.00, 13.00.

Παρουσίαση του ιστορικού της Βιβλιοθήκης και σημαντικών χειρογράφων και άλλων εκδόσεων βιβλιοφιλικού ενδιαφέροντος.

✔︎Απαιτείται προκράτηση στο https://www.eventbrite.com/e/open-walk-athens-tickets-45686136464 .

19. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Βασ. Σοφίας 22, 106 75 Αθήνα

Επίσκεψη (11.00-15.00) με ελεύθερη περιήγηση στο χώρο.

Γνωριμία με το αναγνωστήριο της εξειδικευμένης βιβλιοθήκης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και τις σπάνιες εκδόσεις έργων των πρωτοπόρων της Βυζαντινής Αρχαιολογίας, όπως Gabriel Millet, Henri Omont, Gillaume de Jerphanion, Γ. Σωτηρίου, Γ. Λαμπάκη κ.ά., καθώς και τις εκδόσεις του Μουσείου από το 2000 κ.ε.

20. Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης – Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Βασ. Κωνσταντίνου 48, 116 35 Αθήνα

Επίσκεψη (11.00-14.00) με ξενάγηση 15’ σε γκρουπ των 25 ατόμων στις 11.00, 11.30, 12.00, 12.30, 13.00, 13.30.

Γνωριμία με τη βιβλιοθήκη και τις υπηρεσίες της προς χρήστες και φορείς.

✔︎Απαιτείται προκράτηση στο ημέιλ helpdesk@ekt.gr .

21. Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή

Βασ. Σοφίας 79 (2ος όροφος), 115 21 Αθήνα

Επίσκεψη (11.00-14.00) με ελεύθερη περιήγηση στον χώρο.

Παρουσίαση της συλλογής, ενώ το κοινό θα περιηγηθεί στους χώρους της Βιβλιοθήκης και θα έρθει σε επαφή με το υλικό (κυρίως τα περιοδικά).

22. Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (ΑΣΚΣΑ)

Σουηδίας 61, 106 76 Αθήνα

Επίσκεψη (11.00-16.00) με ελεύθερη περιήγηση στον χώρο.

Η ιστορία της ελληνικής τυπογραφίας από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, έκθεση τεκμηρίων και βίντεο με την επιμέλεια της Επικεφαλής Βιβλιοθηκαρίου, Ειρήνης Σολομωνίδη. Προβολή βίντεο για την ιστορία και τις συλλογές της Βιβλιοθήκης.

23. Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη”, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, 115 21 Αθήνα

Επίσκεψη (11.00-15.00) με ξενάγηση 45’ σε γκρουπ των 50 ατόμων στις 11.30 και 13.30.

Παρουσίαση της Βιβλιοθήκης από την διευθύντρια Στεφανία Μεράκου, και σχολιασμένη παρουσίαση επιλεγμένου υλικού από την υπεύθυνη του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής, Βάλια Βράκα και την υπεύθυνη εξυπηρέτησης κοινού, Gabriella Spano.

24. Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.)

Δάφνης 61, 154 52 Ψυχικό

Επίσκεψη (11.00-14.00) με ξενάγηση 45’ σε γκρουπ των 30 ατόμων στις 11.00, 12.00, 13.00.

Ξενάγηση στους ακόλουθους χώρους της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.): 1. Τμήμα Βιβλιοθήκης & Αναγνωστηρίου, 2. Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, όπου θα φιλοξενείται η έκθεση αρχειακού υλικού, με θέμα τα αρχεία των φορέων Υγείας, 3. Αρχειοστάσια (ενδεικτική παρουσίαση αρχειοστασίου της Υπηρεσίας).

✔︎Απαιτείται προκράτηση στo ημέιλ org01@gak.gr .

25. Βρεφική – Νηπιακή Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων

Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ)

Επίσκεψη (13.00-15.00) με ξενάγηση σε γκρουπ των 20 ατόμων στις 13.15, 13.45, 14.15.

Ξενάγηση στον χώρο της βιβλιοθήκης και γνωριμία με τον τρόπο λειτουργίας της.

✔︎Απαιτείται προκράτηση στο ημέιλ vrefikilibrary@gmail.com ή στο 210 8829735.

26. Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.

Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ)

Λάμψα & Τριφυλίας, 115 24 Αθήνα (μετρό Σταθμός Πανόρμου)

Επίσκεψη (13.00-15.00) με ξενάγηση 15’ σε γκρουπ των 20 ατόμων στις 13.30, 14.00, 14.30.

Ξενάγηση στη βιβλιοθήκη και γνωριμία με τον τρόπο λειτουργίας της.

✔︎Απαιτείται προκράτηση στο ημέιλ paidikilibrary@gmail.com .

27. Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Αλκαμένους 11β, Σταθμός Λαρίσης, 104 39 Αθήνα

Επίσκεψη (11.00-13.30) με ελεύθερη περιήγηση στον χώρο.

Επίσκεψη στον ζεστό και φιλόξενο χώρο του Δικτύου και να γνωριμία με την Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δικτύου, τη συλλογή των παιδικών βιβλίων που διαθέτει καθώς και τη μεγάλη συλλογή δίγλωσσων παιδικών βιβλίων (αγγλικά- αραβικά, αγγλικά-φάρσι). Επίσης, παιδιά και γονείς μπορούν να συμμετέχουν σε ανοιχτό workshop με αφορμή τα παιδικά βιβλία.

✔︎Απαιτείται προκράτηση στο f.avdelli@ddp.gr .

28. Παιδική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων

Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης, 104 40 Αθήνα

Επίσκεψη (11.00-16.00) με ξενάγηση σε γκρουπ των 25 ατόμων από τις 11.00.

Ο ρόλος των παιδικών βιβλιοθηκών – Το ταξίδι των βιβλίων μέχρι το ράφι.

✔︎Απαιτείται προκράτηση στο 210 8810884.

29. Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων

Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης, 104 40 Αθήνα

Επίσκεψη (11.00-16.00) με ξενάγηση 30’ σε γκρουπ των 30 ατόμων από τις 11.00.

✔︎Απαιτείται προκράτηση στα 210 8846011, 210 8236635.

30. Βιβλιοθηκη της Βουλής, κτίριο Λένορμαν 218, πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο 

Λένορμαν 218, 104 43 Αθήνα

Επίσκεψη (11.00-13.00) με ξενάγηση 2 ωρών για 60 άτομα (επιπρόσθετα τα παιδιά έως 12 ετών) μοιρασμένα σε δύο ταυτόχρονα γκρουπ.

Ξενάγηση στους χώρους, τις συλλογές και τις δράσεις των Τμημάτων της Βιβλιοθήκης της Βουλής στο κτήριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου.

✔︎Απαιτείται προκράτηση στο https://www.eventbrite.com/e/open-walk-athens-tickets-45686521616 .

31. Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, 104 35 Κεραμεικός, Αθήνα

Επίσκεψη (11.00-15.00) με ελεύθερη περιήγηση 20’ στον χώρο σε γκρουπ των 15 ατόμων.

Παρουσίαση του Ιδρύματος και της βιβλιοθήκης. Παροχή πληροφοριών από την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης. Δυνατότητα αναμονής στο φουαγιέ της Ταινιοθήκης, όπου θα λειτουργεί κυλικείο.

32. Μουσείο Μπενάκη – Φωτογραφικά Αρχεία

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 118 54 Αθήνα

Επίσκεψη (11.00-14.00) με ξενάγηση 60’ σε γκρουπ των 15 ατόμων στις 11.00, 12.00, 13.00.

Οι “κρυμμένες” φωτογραφίες του Μουσείου Μπενάκη και οι ιστορίες τους. Επιλογή μερικών μοναδικών κομματιών από τη φωτογραφική συλλογή του και παρουσίασή τους σε μικρές ομάδες. Επιλογή σπανίων φωτογραφικών λευκωμάτων με σκοπό να παρακολουθήσουμε τη διαδρομή του φωτογραφικού βιβλίου από τα μέσα του 19ου αι. έως τα τέλη του 20ου.

✔︎Απαιτείται προκράτηση στο https://www.eventbrite.com/e/open-walk-athens-tickets-45686980990 .

33. Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

Δωρίδος 2 & Λεωφ. Ειρήνης 14, 177 78 Ταύρος

Επίσκεψη (11.00-16.00) με ξενάγηση 60’ σε γκρουπ των 50 ατόμων στις 11.00, 13.00, 15.00.

Ξενάγηση στο περιεχόμενο και στο έργο του Ιστορικού Αρχείου του ΠΙΟΠ.

✔︎Απαιτείται προκράτηση στο 210 3418011 (Δε-Πα: 09.00-17.00).

34. Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Πειραιώς 256, 182 33 Αγ. Ι. Ρέντης

Επίσκεψη (11.00 – 14.30) με ξενάγηση 60’ σε γκρουπ των 50 στις 11.0 και 13.00.

Παρουσίαση με power point στο αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης, με την ιστορία της σχολής, την ιστορία και τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης.

✔︎Απαιτείται προκράτηση στο https://www.eventbrite.com/e/open-walk-athens-tickets-45687658015.

35. Βιβλιοθήκη Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

Σαλαμίνος 72-74, 176 75 Καλλιθέα (πλησίον ΗΣΑΠ Καλλιθέα)

Επίσκεψη (11.30-13.30) με ξενάγηση 30’ σε γκρουπ των 30 ατόμων στις 11.30, 12.15, 13.00.

Παρουσίαση των συλλογών και των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης του ΠΙΟΠ.

✔︎Απαιτείται προκράτηση στο 210 3739651-2 (Δε-Πα: 10.00-16.00).

https://www.reader.gr

Advertisements