Ο Ντέιβιντ Μπόουι «εισβάλλει» στις γραμμές ενός σταθμού του μετρό της Νέας Υόρκης, ο οποίος έγινε εκθεσιακός χώρος φωτογραφιών του αξέχαστου βρετανού τραγουδιστή, ως ελάχιστος φόρος τιμής καθώς έζησε στο «Μεγάλο Μήλο» περισσότερο από 20 χρόνια.

Η καλλιτεχνική εγκατάσταση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της διαδικτυακής μουσικής πλατφόρμας Spotify που είναι χορηγός της διοργάνωσης, φιλοδοξεί να είναι μια εντυπωσιακή προέκταση της έκθεσης «David Bowie is» που φιλοξενείται αυτή την περίοδο στο Brooklyn Museum.

Είναι η 12η πόλη στην οποία ταξιδεύει η έκθεση, που εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2013 στο Μουσείο Victoria and Albert του Λονδίνου σχεδόν τρία χρόνια πριν από τον θάνατο του διάσημου μουσικού, στις 10 Ιανουαρίου 2016.

Ωστόσο, η ιστορία του θρυλικού τραγουδιστή στη Νέα Υόρκη ξεπερνά τα όρια μιας έκθεσης και εκτείνεται σε μια περίοδο σχεδόν 25 χρόνων, από την εγκατάστασή του το 1992 έως τον θάνατό του στις αρχές του 2016.

Ο σταθμός του μετρό Μπρόντγουεϊ-Λαφαγιέτ τιμά έως τις 13 Μαΐου τον Νεοϋορκέζο Μπόουι, έχοντας γεμίσει τους τοίχους του με μεγάλες αφίσες που παρουσιάζουν τον καλλιτέχνη σε συναυλία του στο Madison Square Garden, σε ηχογράφηση στο στούντιο ή να ερμηνεύει το «Elephant Man» στο σανίδι του Μπρόντγουει.

Ένα τεράστιος χάρτης της γειτονιάς έχει αναρτηθεί επίσης μέσα στον σταθμό με τίτλο: «Bowie’s Neighborhood Map», με σημειωμένα τα σημεία που ήταν σημαντικά για τον τραγουδιστή, κυρίως ο δημόσιος κήπος Washington Square Park που του άρεσε να διασχίζει στον ελεύθερο χρόνο του.

Ο χάρτης δεν περιλαμβάνει ωστόσο το διαμέρισμα του Μπόουι στο Σόχο, δύο βήματα από το πάρκο, όπου έζησε δέκα χρόνια έως τον θάνατό του.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η διοίκηση του μετρό της Νέας Υόρκης ΜΤΑ τύπωσε 250.000 κάρτες απεριορίστων διαδρομών με φωτογραφίες του τραγουδιστή που πωλούνται μόνο στο σταθμό Μπρόντγουεϊ-Λαφαγιέτ και στον κοντινό του της Μπλίκερ Στριτ. Άλλες κάρτες τον απεικονίζουν ως Ζίγγι Στάρνταστ, άλλες ως Αλαντίν Σέιν, Λεπτό Λευκό Δούκα, συνολικά απεικονίζουν πέντε πρόσωπα του πολυσχιδή οραματιστή.

http://www.reader.gr

Advertisements