Οι Κύπριοι εκατομμυριούχοι του ForbesΕλληνοκύπριοι, ξένοι με κυπριακή υπηκοότητα και ένας Τουρκοκύπριος στη λίστα του Forbes για το 2018

Στους επτά ανέρχονται οι Κύπριοι εκατομμυριούχοι της λίστας του Forbes για το 2018. Μεταξύ αυτών είναι Ελληνοκύπριοι και ξένοι με κυπριακή υπηκοότητα. Όλοι ζουν εκτός Κύπρου και ένας Τουρκοκύπριος διαμένει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Τα αδέρφια Χατζηιωάννου εξακολουθούν να βρίσκονται στη λίστα, την οποία συμπληρώνουν ο Νορβηγός μεγιστάνας Τζον Φρέντρικσεν, που πήρε κυπριακή υπηκοότητα και ο Τουρκοκύπριος εκατομμυριούχος Σουάτ Γκιουνσέλ.

Ο Γιακίρ Γκαμπάϊ και ο νεοεισαχθείς -στη λίστα- Ινδός Σουρεντρά Χιραναντανί είναι κάτοχοι κυπριακής υπηκοότητας.

Ο σερ Στέλιος Χατζηιωάννου (κεντρική φωτογραφία) βρίσκεται στη θέση 1.477 του αμερικάνικου περιοδικού. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του προέρχεται από το μερίδιο του στην αεροπορική εταιρία Easyjet, την οποία ίδρυσε το 1995. Τώρα διατηρεί την κυριότητα της ιδιωτικής εταιρείας της, EasyGroup, με έδρα το Λονδίνο.

Ο Πόλυς Χατζηιωάννου, αδερφός του Στέλιου, βρίσκεται στη θέση 1.650 του Forbes. Μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του προέρχεται από την εταιρεία EasyJet κι επίσης κατέχει την εταιρεία μεταφορών Polyar Tankers, η οποία διαθέτει περίπου 20 δεξαμενές. Ζει στο Μονακό, αλλά διαθέτει περισσότερες από 50 ιδιοκτησίες σε όλο τον κόσμο, στη Σιγκαπούρη, την Ινδία, την Ελλάδα και αλλού.

Η Κλέλια Χατζηιωάννου είναι εκατομμυριούχος χάρη στο μερίδιό της στην αεροπορική εταιρεία EasyJet, την οποία ίδρυσε ο αδελφός της, Στέλιος. Διαθέτει περισσότερα από 40 εκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα, κυρίως στο Μονακό, την Κύπρο, την Αθήνα και το Λονδίνο. Ζει στο Μονακό και είναι κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας. Το Forbes την κατατάσσει στη θέση 1.756.

Σημαντική προσθήκη στη λίστα των «Κύπριων» εκατομμυριούχων είναι ο ινδικής καταγωγής 63χρονος Σουρεντρά Χιραναντανί. Σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων του αφορά ακίνητα και πολυτελείς κατοικίες. Εξακολουθεί να κατέχει το 50% κτιρίων που είχε κτίσει παλαιότερα με τον αδερφό του κυρίως τον δήμο Powai, προάστιο της Βομβάης. Μοιράζεται με την Κλέλια Χατζηιωάννου τη θέση 1.756 του Forbes.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», η αυτοκρατορία του 73χρονου Τζον Φρέντρικσεν περιλαμβάνει πετρελαιοφόρα, μεταφορείς υγροποιημένου φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις γεώτρησης. O Φρέντρικσεν, σύμφωνα με το Forbes, βρίσκεται στη θέση 228 της παγκόσμιας κατάταξης των εκατομμυριούχων. Ζει στο Λονδίνο και είναι κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας και διαβατηρίου.

O 51χρονος Γιακίρ Γκαμπάι βρίσκεται στη θέση 766 της παγκόσμιας κατάταξης εκατομμυριούχων. Είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου και υπηκοότητας και διαμένει στο Λονδίνο. Κατέχει 40,3% της γερμανικής εταιρείας ακινήτων Aroundtown AE, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη. Η εταιρεία διαχειρίζεται εμπορικά ακίνητα στην Ευρώπη και κατέχει μερίδιο 38% στη Grand City Properties, στην κατοχή της οποίας είναι 86.000 διαμερίσματα στη Γερμανία. Προηγουμένως,

Ο 65χρονος Τουρκοκύπριος Σουάτ Γκιουνσέλ διαθέτει το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στα κατεχόμενα, το Πανεπιστήμιο της Εγγύς Ανατολής, το οποίο εξυπηρετεί περίπου 20.000 σπουδαστές, και πρωταρχικό κομμάτι του χαρτοφυλακίου ακινήτων στην Τουρκία. Ο πλουσιότερος και ισχυρότερος πολίτης των κατεχομένων δραστηριοποιείται, επίσης, στον τραπεζικό τομέα, στη διανομή καυσίμων και στον τουρισμό. Ζει στην κατεχόμενη Λευκωσία και είναι κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας. Το Forbes τον κατατάσσει στη θέση 1.284.

http://www.news.gr

Advertisements